Parasitologische Diagnostiek

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Vanaf
27 jan. 2020
Tot
7 feb. 2020
Locatie
Leiden

Medisch Parasitologische Diagnostiek Leiden

Duur cursus

10 dagen (2 weken)

Datum

27 januari - 7 februari 2020

 

De voertaal van deze cursus is Engels. The course will be given in English and is open for non-Dutch speaking course participants. All main parasitic infections will be discussed, but the focus of the course will be on locally transmitted parasites and imported infections.  For non-Dutch participants, see here.  

De cursus van 2020 zal worden gegeven volgens praktisch dezelfde opzet als in voorgaande jaren.

Georganiseerd door                               

Afdeling Parasitologie, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden

Doelgroep

- microbiologen en klinisch-chemici (i.o.)
- analisten met enige ervaring in de parasitologische diagnostiek
- onderzoekers die een parasitologisch onderwerp bewerken.
- aanstaande tropengangers met medisch-diagnostische taken

Aantal deelnemers

Minimaal 12, maximaal 22

Locatie van de cursus

Leiden (cursuslocatie: Hogeschool Leiden, achter LUMC)

Sluitingsdatum voor de inschrijving

Zie website Boerhaave (zoek op de naam van de cursus)

Inschrijving zal starten zomer 2019 en kan nog tot half januari 2020, mits er nog plaatsen beschikbaar zijn.

Kosten

±€ 1.500,00 (inclusief catering en cursusboek) voor volledige twee weken (Voor niet AIOS bestaat ook de mogelijkheid om alleen de eerste week volgen voor €950,-)

NVP certificaat

 

ja

 

Accreditatie

Accreditatie van de cursus door de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie is aangevraagd als ook voor de Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratoriummedewerkers.

 

Inhoudelijk

Deze cursus heeft tot doel de deelnemers vertrouwd te maken met de klinische, diagnostische en therapeutische aspecten van humane parasitaire aandoeningen zoals deze gezien worden binnen de Nederlandse medische laboratoria.

De cursus is op de dagelijkse praktijk georiënteerd met een zeer sterke nadruk op de microscopische diagnostiek. Maar ook de nieuwe ontwikkelingen komen ruimschoots aan bod. Omdat het LUMC al vele jaren actief is in het ontwikkelen en implementeren van parasitologische PCRs zal de rol van de moleculaire diagnostiek binnen de klinische parasitologie uitvoerig worden besproken. Maar daarnaast wordt ook aandacht besteed aan andere nieuwe laboratoriumtechnieken, inclusief snelle malaria-diagnostiek, het fixeren en kleuren van ontlastingsmonsters, antigeenbepalingen en serologische onderzoeksmethoden.

Alle gangbare parasitaire infecties komen aan bod waarbij steeds patiënten cases centraal staan. Het bekijken van microscopische preparaten wordt daarbij regelmatig afgewisseld met het bespreken van de bijbehorende klinische vraagstellingen, inclusief het diagnostische en therapeutische beleid. Diverse interactieve onderwijsvormen zullen worden afgewisseld.

Naast de vaste LUMC docenten zijn er gastsprekers uit vijf verschillende parasitologische centra in het land. Zij zullen de diagnostische aspecten van diverse parasitaire aandoeningen verder illustreren en daarbij een breed beeld geven van het parasitologisch klinisch onderzoek in Nederland.

De samenwerking tussen deelnemers met een diversiteit aan ervaring op microscopisch, klinisch en onderzoeksgebied blijkt al jaren een leerzaam en stimulerend aspect van de cursus. Analisten met weinig of geen ervaring raden wij aan eerst één van de post-HBO cursussen te volgen.

Het programma is opgebouwd op basis van de jarenlange ervaring met deze cursus. In de eerste week zal de nadruk sterk liggen op het microscopisch laboratorium onderzoek en op de meest voorkomende parasitaire aandoeningen, terwijl in de tweede week relatief meer aandacht besteed zal worden aan de klinische, epidemiologische en therapeutische aspecten en de meer exotische parasieten zullen worden besproken. De cursus staat open voor internationale deelnemers en zal dan ook in het Engels gegevens worden. Assistenten Medische Microbiologie worden geacht de volledige cursus te volgen. Het is in principe wel mogelijk slechts voor één week in te schrijven, maar alleen in overleg met de organisatie. 

 

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met:

Naam:

Dr. L. van Lieshout (Leiden)

Tel. nr.

Leiden: 071-5265071 / 06-1301 5374

Voor organisatorische informatie en aanmelding:

 

Website

Inschrijving start zomer 2019

https://www.boerhaavenascholing.nl

Naam

 

Tel. nr.

071-5268500