Nieuws

Nieuwe SMWBO opleiders voor opleiding parasitologisch onderzoeker

Nieuwe SMWBO opleiders voor opleiding parasitologisch onderzoeker

Het NVP bestuur is blij dat de CTB van de opleiding parasitologisch onderzoeker van de SMWBO naast de twee bestaande opleiders Dr. Henk Schallig (AMC) en Prof. Dr. Robert Sauerwein (Radboud Universiteit) twee nieuwe SMWBO opleiders heeft benoemd voor de richting parasitologisch onderzoeker.

Deze twee opleiders zijn Dr. Jaap van Hellemond (Erusmus MC) en Dr. Lisette van Leishout (LUMC).

De NVP hoopt dat met deze uitbreiding meer jonge onderzoekers het traject tot erkenning als parasitologisch onderzoeker zullen volgen. (zie ook tabblad SMWBO op deze site) 

SMBWO-erkenning: Keurmerk voor Medisch-Biologisch Wetenschappelijk Onderzoekers

De SMBWO-standaard

De ene doctor is de andere niet. Wetenschappelijk onderzoekers – zelfs met dezelfde specialisatie – vertonen vaak sterke kwaliteitsverschillen. Om in de behoefte aan duidelijkheid hierover te voorzien, heeft de SMBWO een pakket van eisen opgesteld, zowel voor de theoretische vorming als de wetenschappelijke werkzaamheden. Deze ‘gouden standaard’ biedt de zekerheid dat erkende opleidingen en onderzoekers een zeer hoog en gelijkwaardig niveau hebben.

Het effect

SMBWO-erkenning geldt internationaal als garantie dat aan de normen voor een PhD is voldaan. Hierdoor beschikken erkende onderzoekers over betere papieren op de arbeidsmarkt. Een groeiend aantal /organisatiestructuur/s vraagt zelfs expliciet om medewerkers met SMBWO- getuigschrift.

Voorwaarden voor erkenning

- Artsen en biomedische onderzoekers die een erkende opleiding hebben voltooid, ontvangen het SMBWO-getuigschrift na een positieve beoordeling van hun kennis en vaardigheden.
- Onderzoekers die niet of bij een niet-erkende instelling zijn gepromoveerd, kunnen een erkende opleider benaderen. Deze zal op grond van hun CV en publicaties beoordelen of hun bagage voldoende is om in aanmerking te komen voor het getuigschrift. In sommige gevallen zal het nodig zijn dat de kandidaat zijn theoretische vorming of onderzoekservaring verruimt.
- Wetenschappelijk medewerkers die SMBWO-registratie willen aanvragen voor hun opleidingsinstituut kunnen, na overleg met verenigingen en het bestuur van de SMBWO, terecht bij het secretariaat van de SMBWO.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen