Entamoeba histolytica

Entamoeba histolytica

Algemene informatie

Amoeben leven in de dikke darm alwaar ze zich voeden met bacteriën en zich delen. Een gedeelte van de amoeben vormt cysten die met de ontlasting worden uitgescheiden. Deze cysten zijn direct infectieus. Entamoeba histolytica kan ook invasief worden en de mucosa en submucosa beschadigen door zich te voeden met bloed en weefsel Deze invasieve amoeben kunnen zich via het portale vaatbed verspreiden buiten de darm met name in de lever.

Entamoeba histolytica komt endemisch voor in de tropen en subtropen, met name in gebieden met slechte hygiënische omstandigheden waardoor de faeco-orale verspreiding plaats kan vinden.


Kliniek

Een infectie met E. histolytica kan zich zeer variabel presenteren. Patiënten met asymptomatisch dragerschap hebben geen of alleen heel milde klachten van ongevormde ontlasting en lichte buikpijn. De invasieve amoebe kan bloed en slijm geven bij de ontlasting, hevige buikpijn en soms koorts (amoebedysenterie genoemd). Bij verspreiding van amoeben in het portale vaatbed kan een leverabces ontstaan. Verspreiding elders in het lichaam kan zich presenteren als een longabces of hersenabces. Deze abcessen gaan gepaard met pijn en koorts. Een heel lokale invasie van amoeben in de wand van het colon kan zich ook presenteren als een lokale granulomateuze massa (amoeboom).


Diagnostiek

Microscopisch onderzoek van feces kan worden gebruikt voor het aantonen van de cysten en trofozoieten van Entamoeba histolytica. Deze kunnen echter morfologisch niet onderscheiden worden van andere niet-pathogene protozoa. Dit onderscheid kan wel gemaakt worden met behulp van PCR.

Moleculair onderzoek, waarbij parasitair DNA wordt aangetoond met PCR in feces of ander patiëntenmateriaal is de meest gevoelige en specifieke methode voor het aantonen van E. histolytica.

Serologisch onderzoek waarbij antistoffen tegen E. histolytica worden aangetoond  is bij een meerderheid van de patiënten met een invasieve infectie positief.

Voor meer informatie, raadpleeg de richtlijn diagnostiek van darmparasieten van de NVMM.

Er zijn gespecialiseerde landelijke centra voor parasitologische diagnostiek.


Behandeling

Raadpleeg de parasitaire therapie protocollen voor het meest actuele advies.