Necator americanus en Ancylostoma duodenale

Necator americanus en Ancylostoma duodenale


Algemene informatie

De belangrijkste mijnworm (Engels: hookworm) soorten voor de mens zijn Necator americanus en Ancylostoma duodenale en leven in het duodenum en jejunum, de vrouwelijke worm legt eieren die met de ontlasting worden uit gescheiden. In of op de vochtige grond verlaat na enkele dagen het eerste stadium larve het ei en ontwikkeld zich daarna in ongeveer vijf dagen tot een infectieuze larve. Deze larven dringen door de (intacte) huid van de mens en bereiken via de bloedcirculatie de long, passeren de longblaasjes, worden opgehoest en ingeslikt en groeien daarna in de darm weer uit tot volwassen wormen.


Mijnworm komt met name voor in vochtige warme gebieden waarbij de hygiƫnische omstandigheden vanzelfsprekend een grote rol spelen.


Kliniek

De belangrijkste ziekteverschijnselen zijn het gevolg van bloedverlies door het beschadigen van de darmmucosa.


Diagnostiek:


Microscopisch onderzoek van feces is gericht op het aantonen van de eieren, morfologisch kan geen onderscheid gemaakt worden tussen eieren van de verschillende mijnworm soorten.


Moleculair onderzoek waarbij parasitair DNA in feces wordt aangetoond met PCR wordt in een aantal centra verricht.


Serologisch onderzoek  voor het aantonen van antistoffen tegen mijnworm is niet zinvol in de diagnostiek van mijnworm infecties.


NVMM-richtlijn diagnostiek van darmparasieten klik hier 


Er zijn gespecialiseerde landelijke centra voor parasitologische diagnostiek. Voor meer informatie .klik hier 


Behandeling:

klik hier om de richtlijn therapie van parasitaire infecties te raadplegen.